Op 29 januari 1989 kwamen Jean-Luc Devemie, Eddy Bataille, Eddy Dekeyser, Bernard Aelvoet, Tina en Geert Reygaert, Olivia Vanderbecken, Frederic Van Maelsaeke en Christophe Delepee samen. Jean-Luc had een grandioos idee. Hij wou een scoutsbeweging oprichten, een die we in Ronse nog niet hadden, namelijk een van de Federatie voor Open Scoutisme.


Zoals iedereen weet noemt de eenheid "De Ouistiti's", deze naam werd voorgesteld door Olivia en Geert. De tekening van ons logo werd ontworpen door Roland Henneghien. De grondleggers kozen nummer 157, omdat we bij de 156e “De Havik” in de Pinte stage liepen.

Een tweede bijeenkomst had plaats in april 1989 in de jeugdherberg "De Fiertel". Charles Vanderbecken werd verkozen als voorzitter van het oudercomité, Corinne Dejonghe kwam erbij als takleidster van de bevers en Luc Ogez als lid van het oudercomité.


Ondernemende Eland (J.L. Devemie) werd in 1989 eenheidsleider. Zijn assistenten waren Enthousiaste Eekhoorn (B. Aelvoet) en Gemoedzame Lynx (G. Reygaert). Een paasactie, een paaseierenzoektocht, bracht vele kinderen samen. De paashaas had chocolade-eieren verloren in het Muziekbos, geen getreur, de kinderen gingen op zoek, vonden en smulden de lekkere eitjes op.


De eerste vergadering ging door in September 1989. Een 40-tal kinderen schreef zich in. 's Avonds verwelkomden we 240 barbecue-eters. Het was een groot succes. De zaterdag erop startten we de activiteiten. Het werd uiteindelijk een enorm succes en al snel werden "De Ouistiti's" een volwaardig begrip, dat kwam te staan naast de andere reeds bestaande jeugdbewegingen.Tot op de dag van vandaag is onze eenheid in expansie, wie weet waar dat zal eindigen?